Büyük Veriyi akla dönüştürmek

Büyük Veri

Çok değil topu topu 5-10 yıl önce sadece telefon ve bilgisayarlarımızın internete bağlı olduğu ancak birkaç cihazın veri ürettiği bir dünyada yaşıyorduk. Günümüzde ise sadece iş dünyasındaki teknolojilerin değil, kolumuzdaki saatten, evimizdeki buzdolabına, kahve makinasına, kullandığımız arabaya kadar yeni nesil tüm cihazların veri ürettiği bir dünyada yaşıyoruz. Dünya üzerinde var olan verinin %90’ının son 2 yıl içinde üretildiği eminim birçoğumuz için bilinen bir gerçek. Peki ya 50 ZettaByte’a ulaşan bu büyüklüğün 2025 yılına kadar, yani sadece 5 yıl içinde  175 Zetta Byte’a ulaşacağının ön görüldüğünü düşünürsek, ne denli büyük bir kaynağımızın olduğunu anlamak ve potansiyelini tahmin etmek çok da zor olmasa gerek.

Bir günde olanlara göz atalım

Diğer bir yandan üretilen bu büyük ve karmaşık bilgi kümelerini anlamlandırabilmek ve aksiyon alınabilir bir iç görü haline dönüştürebilmek konusunda henüz yolun çok başında olduğumuz da bir gerçek. İş dünyasının lugatına Karanlık Veri olarak giren bu kavramı bakın Gartner nasıl tanımlamış.  

“Organizasyonların faaliyetleri süresince toplanan, işlenen ve depolanan ancak analiz, iş geliştirme ve ticari aktiviteler amacıyla kullanılamayan veriler.”

Splunk’ın gerçekleştirdiği ve Avustralya, Almanya, Çin, Fransa, İngiltere ve Amerika’da yerleşik, başta IT olmak üzere farklı alanlarda faaliyet gösteren 1300’ün üzerinde iş liderinin katılım gösterdiği küresel araştırmada*, Karanlık Veri oranının %55 olduğu çarpıcı bir şekilde ortaya konuyor. Raporda Splunk karanlık veriyi organizayonlarda cihazlar ve sistemler ve interaksiyonlarla üretilen ve bilinmeyen ve değerlendirilmemiş veri olarak tanımlıyor.  

Günümüzde birçok şirket, bu devasa kaynaktan faydalanıp, bu verileri analiz edilebilir hale getirmeye ve kullanmaya yöneldiler.  Topladıkları tüm veriyi etkili bir şekilde tanıtım, pazarlama süreçleri başta olmak üzere birçok alanda kullanmaya başladılar. Ve bu verileri analiz ederek, ileriye dönük, daha doğru ve etkili karalar alabilecek hale geldiler.

Şimdiye kadar bunu yapabilenler şirketler yeterli kaynağı ve maddi gücü olan büyük ölçekli firmalardı, Covid 19 sürecinde değişen dünyada artık küçük ölçekli firmalar dahil tüm şirketlerin ellerindeki veriyi daha etkin kullanma, başta pazarlama,  satış olmak üzere tüm süreçlerine entegre etme ve Şirketinin tüm fonksiyonlarında dijitalleşme süreçlerini başlatmaları zorunlu hale geldi.

Günümüzde bunu yapabilen firmalar, diğerlerine göre çok büyük avantaj elde etmiş olacaklar

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir