PAZARLAMA TEKNOLOJİLERİ OPTİMİZASYONU

YENİLİKÇİ, GÜNCEL, REKABETÇİ TEKNOLOJİLER İSTİYORUM

% 0
% 0

Teknoloji yatırımı kararlarının sadece %37’si daha önceden belirlenmiş bir proses ile alınıyor. 

(Deloitte Consulting)

CIO’ların %54’ü 2019 yılında teknoloji bütçelerinin arttığını bildirdi. Bhedefliyor

(TechRepublic)

Birçok firma yeni Teknolojilere ve Bulut Bilişim sistemlerine yönelerek yüzde 60’a varan kar sağlamak yerine halen Bilgi İşlem Altyapı ve hizmetlerini kendi bünyelerinde kurmak ve yönetmek için 3 sene sonra güncelliğini kaybedecek, on binlerce dolar değerindeki cihazlara ve teknolojilere yatırım yapıyor.

NEREDEN BAŞLAMALIYIM

HEDEFLERİ BELİRLEME

Neye ihtiyacım var? Teknolojiyi neleri değiştirmek için kullanmak istiyorum? Hedefim ne? Paranızı bankaya yatırırken bile ne kadar kazanacağınızı sorar ona göre hangi bankaya yatıracağınıza karar verirsiniz. Teknolojiye yatırım yaparken de aynı şekilde bir hedefiniz olmalı ve bu yatırımın ne getireceğini, şirketinizdeki neleri değiştireceğini, ne kadar süre size kazanç sağlayacağını, öğrenmeniz ve ona göre yola çıkmanız gerekmektedir.

TEKNOLOJİ GİDERLERİNİN BELİRLENMESİ

Kurulu Sistemlerin sürdürülebilirliği için harcanan paranın belirlenmesi, mevcut sözleşme ve hizmetlerin incelenmesi, hedeflenen teknolojiye ulaşıldığında bu masraf kalemlerden hangilerinin harcanmayacağının hesaplanması gerekmektedir. Günümüz şirketlerinde teknoloji giderlerinin %70’i, sadece kurulu sistemlerin sürdürebilirliği için harcanmaktadır. Bu maliyetler, yapılması planlanan projelerin önünde büyük bir engeldir. Mevcut sözleşme ve hizmetlerin gözden geçirilmesi, varlık yönetimi, eski ve güncelliğini yitirmiş uygulamaların bir plan çerçevesinde terkedilmesi, sağlam bir kurumsal mimarinin kurulması ve kaynak yönetimi ile maliyet kaleminden çıkarılıp projeye ek kaynak olarak aktarılmasının sağlanması kritik önem taşır.

Gartner’ın ortaya koyduğu bir diğer önemli nokta, kurumların teknoloji harcamalarının %10’undan fazlası Bilişim Departmanlarının kontrolü dışında gerçekleşiyor olmasıdır. Bu maliyetlerin analiz edilmesi ve kontrol altında alınması ve verimliliğin sağlanması, yeni projelere ek kaynak olarak aktarılabilecek bir değerin oluşturulmasını sağlayacaktır.

PLANLANAN YATIRIMLARIN İŞLETMENİZİN HEDEFLERİYLE UYUŞMASI

Her bir yatırım bir şeyi değiştirmek, iyileştirmek için yapılır. Planladığınız yatırımın hedeflediğiniz değişimi gerçekleştirmek için yeterli olduğundan emin olunmalıdır. Örneğin sipariş stratejinizi değiştirip, artık tüm siparişlerinizi, elektronik ortamdan almak istiyorsunuz? veya siparişlerinizde yapay zekâ kullanmak istiyorsunuz veya tüm iş modelinizi kökten değiştirip, tek bir kişinin ofise gelmeden bile tüm operasyonunuzun sorunsuz yürüyebilecek teknolojiye ulaşmasını istiyorsunuz. İşte bu hedeflediğiniz tüm değişimlerin planladığınız yatırım ile %100 uyuşması gerekmektedir. Eğer bunu analizi yatırım kararından önce yapmadıysanız, büyük bir ihtimal ile sizi hoş olmayan sürprizler bekliyor olacaktır.

DEĞER FAYDA ANALİZİ

Planladığımız projeyi neden yapıyoruz? Bize hangi değerleri katacak? Bu değerler ölçülebilir ve şirket misyonu ile tutarlı mı? Hedeflere ulaşmamıza katkı sağlayacak mı? Tüm bu sorular Teknoloji projelerini planlama aşamasında, proje oluşum süreçlerinde hatta projenin tamamlanan her bir basamağı sonrasında cevaplanması ve ölçümlenmesi gerekmektedir. Ölçümlenebilen yatırımlar, işletme verimliliği, kişisel verimlilik, karar alma kalitesinin artışı sağlar ve kurumsal stratejik girişimleri destekler Önemli olan yatırımlar için bu ölçümlemelerin doğru yapılması ve kararların bu çok yönlü analiz süreci sonrası alınmasıdır.

ÖNE ÇIKAN HİZMETLERİMİZ