ETKİNLİK OPTİMİZASYONU
ETKİNLİKLERİMİN GERİ DÖNÜŞÜNÜ ÖLÇMEK İSTİYORUM
B2B şirketlerin %52’si etkinliklerin ticari etkisinin diğer tüm pazarlama taktiklerinden daha yüksek olduğunu söylüyor.
(HBR Research-The event Marketing Evolution)
B2B şirketlerin sadece %23’ü etkinliklerin geri dönüşünü ölçebildiklerini belirtiyor.
Dijitalleşmenin sağladığı tüm imkanlara rağmen bir marka ile müşterisi arasındaki ilişkisinin sadece dijital kanallarla derinleştirilebileceğini ve sürdürülebileceğini düşünmek, gerçeğe ne kadar da uzak bir yaklaşım olurdu. Günümüzde etkinlikler, başta B2B olmak üzere tüm endüstrilerde, pazarlama bütçelerinin koşulsuz en büyük bileşeni ve bu durum da bir süre daha böyle devam edecek gibi görünüyor. Öte yandan yeni nesil teknolojileri adapte eden bazı şirketler, edindikleri verilerle etkinlik yatırımları ve satış gelirleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarabilmekle kalmayıp, yeni iş potansiyeli yaratabilmek için ihtiyaç duydukları yatırım konusunda güvenilir kararlar alabiliyorlar.
NEREDEN BAŞLAMALIYIM
ETKİNLİK DENEYİMİNİ TASARLAMAK


BAŞARILI BİR ETKİNLİĞİN ÖLÇÜTLERİNİ BELİRLEMEK
Etkinliklerin geri dönüşünü ölçmek yeni bir kavram olmamakla beraber, birçok işletme bu geri dönüşün ölçütleri konusunda hem pazarlama hem de ticari ekipler açısından ortak bir tanım yapmakta başarısız olmuş durumdadır. Etkinliklerin optimizasyonu için belki de en temel adım, başarılı bir etkinliğin her yönüyle tanımlanması ve işletmenin tüm birimlerine, üzerinde aksiyon alabilecekleri bir veri niteliği taşıyan performans kriterleri ile ölçütlenmesidir.
TEKNOLOJİ ENTEGRASYONU
Etkinlikler müşterinin satın alma süreci boyunca etki yaratan taktikler olduğuna göre, geri dönüşü ölçümleyebilmek için, katılımcı sayısı veya yaratılan lead adeti gibi ölçütlerden çok daha derine inmek gerekir. Bir etkinliğin işletmenin hedeflediği firmalardan, hiç ziyaret edilmemiş kaç müşteriye eriştiği, mevcut projelere etkisi ya da etkinlik tarihinden 90 gün sonra kazanılan bir projeye olan etkisini anlayabilmek, iyi bir satış & pazarlama strateji oluşturma yolunda çok büyük avantajlar sağlayacaktır. Tüm bunları gerçekleştirmek için sadece yeni nesil teknolojilere yatırım yapmak yeterli olmayacaktır. Daha önemlisi bu teknolojileri birbiri ile entegre bir kurumsal mimaride buluşturmaktır.
